top of page

#MondayMotivation: 2 Simpele Manieren Om Je Faalangst Te Overwinnen

It's Monday! Een nieuwe week en een nieuwe #MondayMotivation voor jou! Op iedere maandag inspireer ik jou met een korte boodschap om het beste uit jezelf en je leven te halen. Heb jij last van faalangst, dan is deze #MondayMotivation helemaal voor jou!


Bekijk hieronder de video of lees verder...


Faalangst, bang zijn om het niet goed te doen en te falen. Heb jij enig idee wat faalangst jou kost?


Hoe Faalangst Jou Belemmert...

1. Je begint nooit aan de dingen die je eigenlijk heel graag zou willen doen. Misschien wil je stiekem al heel lang iets voor jezelf beginnen, maar stel je het uit. Misschien wil je wel graag reizen of wil je solliciteren voor die ene toffe functie of baan, maar doe je het niet. Wat het ook is dat je graag zou willen doen, faalangst belemmert je om risico’s te nemen en er gewoon voor te gaan.


2. Faalangst zorgt er ook voor dat je dingen vaak niet afmaakt. Je begint ergens aan, je zet de eerste stap en zodra het een klein beetje moeilijk wordt of iets komt te dichtbij, dan geef je op. Je bent bang om door te zetten, want stel je voor dat het niet lukt? Stel je voor dat je faalt? Dan kan het zijn dat je grootste angst of onbewuste overtuiging uitkomt: 'zie je wel, ik kan het niet. zie je wel, ik ben niet goed genoeg of ik ben een loser'. Dus liever dromen en plannen maken in je hoofd en misschien zelfs wel de eerste stappen zetten, maar nooit volledig doorzetten en 100% all-in gaan.


3. Faalangst kost je je volledige potentie. Je zult nooit je volle potentie kunnen benutten als je niet het risico durft te nemen dat iets niet lukt. Je zal jezelf altijd klein houden en nooit boven jezelf uit stijgen, of het nou op werk is of op andere gebieden.


En natuurlijk wil je dit allemaal niet. Natuurlijk wil je je dromen waarmaken en alles uit jezelf halen. Dus hoe overwin je nou je faalangst?


Je Faalangst Overwinnen

👉🏻 In eerste instantie door geen verwachtingen te hebben. Maak je niet druk om de resultaten, maar onderneem gewoon actie zonder verwachtingen. Puur vanuit nieuwsgierigheid en met de intentie om te leren. Je voelt dan geen druk om te presteren. Vaak leggen we de lat heel hoog voor onszelf, het moet in één keer goed zijn en in één keer lukken. En als het dan niet meteen lukt, dan denk je gelijk ‘zie je wel, ik kan het niet. Ik faal’. Ik heb hier zelf ook heel veel last van gehad. Ik gunde mezelf niet de ruimte om te leren. En als iets niet lukte, dan dacht ik meteen: 'zie je wel, ik kan het niet. Het is niet voor mij weggelegd, ik ben een loser' en noem maar op. Wat ik heb geleerd is dat als iets niet lukt, dat het helemaal niks over jou als persoon zegt. Er kunnen tig redenen zijn waarom iets niet direct lukt. Dus gun jezelf de ruimte om te leren en te experimenteren zonder meteen te denken dat als iets niet lukt dat het met jou te maken heeft. Haal de lat weg, onderneem actie zonder verwachtingen en laat de controle over de uitkomst of resultaat los.

👉🏻 Maak de stappen of acties heel klein. In plaats van meteen alles te willen doen, doe steeds één klein ding waarvan je zeker weet dat je die kan uitvoeren en kan doorzetten. Wil je een nieuwe baan, in plaats meteen het hele proces uit te stippelen in je hoofd, besluit dat je bijvoorbeeld vandaag een lijst maakt van 3 functies of bedrijven die je graag zou willen. Meer hoef je niet te doen. Of je spreekt met jezelf af dat je 1 persoon in je netwerk benadert of diegene iets voor je kan betekenen. Maak het zo klein mogelijk, dat je zeker weet dat je het vandaag kunt uitvoeren. En over de rest hoef je je nog helemaal niet druk om te maken. Wat je hiermee doet is momentum opbouwen, ervoor zorgen dat je doorzet en je zelfvertrouwen vergroten. De stappen zijn namelijk zo klein, dat je zeker weet dat het lukt.


Dit zijn o.a. de manieren die ik zelf iedere keer opnieuw heb toegepast om m'n vicieuze cirkel te doorbreken en over m'n faalangst heen te komen. Hoe ga jij om met je faalangst?


Vicieuze Cirkel

Faalangst is zwaar frustrerend en geeft je het gevoel dat je vastzit in een cirkel waar je maar niet uitkomt. Herken je dat? Zorgt faalangst er bij jou ook voor dat je niet 100% voor iets durft te gaan. En wil je er iets aan doen zodat je je volledige potentie kunt leven en alles uit jezelf kunt halen? In mijn coaching help ik je om deze blokkade, je faalangst, te doorbreken. Dus wil je hiermee aan de slag, boek dan een gratis kennismaking met mij en laten we samen kijken hoe ik jou hierbij kan helpen. Ga naar sheinspires.as.me/groeisessie en boek direct.


Ik wens je weer een prachtige week vol potentie en ik zie je volgende week bij een nieuwe #MondayMotivation.

Comentarios


bottom of page