top of page

#MondayMotivation: Stoppen Met Uitstellen? Check deze 4 makkelijke tips.

Het is weer maandag! Een nieuwe week en een nieuwe #mondaymotivation voor je. Iedere maandag inspireer ik jou met een korte boodschap om het beste uit jezelf en je leven te halen! Ben jij iemand die alles uitstelt tot het laatste moment of het uiteindelijk helemaal niet doet, dan is deze #mondaymotivation voor jou!


Bekijk de video hieronder of lees verder...

Ik heb waarschijnlijk m’n hele leven lang geworsteld met uitstelgedrag. Of ik laat iets tot het allerlaatste moment of ik skip het uiteindelijk. Pas sinds de laatste tijd lukt het me écht om dingen niet langer uit te stellen en het gewoon te doen. De manieren die ik heb toegepast en mezelf heb aangeleerd, deel ik graag met je in deze #MondayMotivation!


Misschien ben je al een tijdje op zoek naar een nieuwe baan en zou je nu eigenlijk moeten solliciteren, maar op de een of andere manier kan je je er niet toe zetten. Misschien wil je wel al heel lang sporten, en ook dat komt er maar niet van. Wat het ook is, uitstellen geeft je een slecht gevoel en maakt je ongelukkig. Je wil van alles en nog wat doen, maar uiteindelijk doe je niks en beland je op de bank of in bed en denk je ‘ik had nu zoveel dingen kunnen doen’. En de grap is je kan er dan helemaal niet van genieten omdat dat stemmetje in je hoofd blijft zeuren. Terwijl zodra je de dingen doet je graag zou willen, ervaar je niet alleen voldoening, maar je komt ook vooruit.


Hoe hoog is de noodzaak?

Waarom stellen we eigenlijk alles uit? Het is heel makkelijk om te denken ‘agh, ik doe het later wel’, omdat je iedere keer denkt dat je genoeg tijd hebt. Maar voor je het weet is de dag voorbij, en morgen nog een, daarna een week, een maand en al heel snel is er een jaar voorbij zonder dat je bent begonnen aan de dingen die je graag had willen doen. Daarom is de eerste vraag die ik aan je heb: hoe hoog is de noodzaak?

Ik heb bij mezelf gemerkt dat alleen als iets echt heel belangrijk voor me is en als de noodzaak hoog genoeg is, dan doe ik het vanzelf en automatisch en hoef ik mezelf niet te pushen om iets te doen. De motivatie komt dan van binnen. Zodra het een moeten is bij mij, dan moet ik mezelf écht pushen en dat werkt niet waardoor ik dus ga uitstellen.


Onderzoek je drijfveren

Dus tip nummer 1: vraag jezelf af waarom je iets doet? Onderzoek je drijfveren. Is het een ‘moetje’? Ik moet het doen want het hoort zo, de hele maatschappij doet het zo, etc. etc. of is het iets wat je zelf wil omdat het belangrijk voor je is en het waarde voor je heeft? Waarom doe je het?


Neem de verantwoordelijkheid voor je keuze

Tip nummer 2: neem de verantwoordelijkheid voor je keuze. En daarmee bedoel ik dat het belangrijk is om te realiseren dat je een keuze hebt. Of je kiest ervoor om uit te stellen en accepteert de consequenties ervan of je maakt de keuze om iets direct te doen. En waarom is dit belangrijk? Als je bewust een keuze maakt, dan kun je er ook vrede mee hebben en hoef je je dus niet slecht te voelen als je ervoor kiest om uit te stellen en op de bank te gaan liggen en te Netflixen. Wat er altijd bij mij gebeurde was dat ik ging uitstellen en dan inderdaad iets anders ging doen, maar dan bleef dat stemmetje in m’n hoofd zeuren dat ik nog allemaal dingen moest doen. En ik kon dan én niet genieten van m’n film bijvoorbeeld én ik had niet af wat ik wilde. Terwijl als ik een bewuste keuze maakte 'oké, ik ga dit nu gewoon niet doen ook al zegt mijn hoofd dat ik dat eigenlijk wel zou moeten', dan nam ik heel bewust de verantwoordelijkheid voor m’n keuze en was dat stemmetje in ieder geval stil en kon ik genieten.


Afscheid van de alles-of-niets mentaliteit. Maak het kleiner.

De volgende tip die ik voor je heb: maak het kleiner. Neem afscheid van de alles-of-niets mentaliteit. Waarschijnlijk wil je heel veel dingen doen en is het zo een grote berg van allemaal taken en to do’s. Maar juist omdat het allemaal zo veel is, doe je uiteindelijk niks. Dus begin heel klein. Om je een voorbeeld te geven, toen ik net begon met sporten wilde ik alles in een keer doen. Meteen 4 x per week een personal trainer, en gelijk m’n voeding omgooien en direct ook voedingssupplementen kopen. En dan ben ik 2 weken gemotiveerd om vervolgens weer te stoppen met alles. En ik had het niet alleen met sporten. Ik wilde altijd alles in een keer aanpakken en meteen goed doen. Maar die alles-of-niets mentaliteit werkt je echt tegen. Ik heb geleerd om dingen behapbaar te maken. Liever beginnen met 1 x in de maand een personal trainer. En vervolgens op m’n eigen tempo opbouwen. En dat werkt écht. Dus zorg ervoor dat je in ieder geval een begin maakt door het zo klein mogelijk te maken zodat je 100% zeker weet dat je het gaat doen. En wat betreft al je to-do’s en taken, kies elke dag maximaal 3 prioriteiten.

Plan het in je agenda.

En dan de laatste tip. Plan het in je agenda. Zolang het ergens in je hoofd blijven zweven, komt het er niet van. Dus maak het klein, pak je agenda, plan het in en doe het vervolgens :)


Ben jij ook zo een meester in uitstellen? Let me know door een reactie hieronder achter te laten. En wat is nou één ding wat je al een tijdje uitstelt en wat je eigenlijk graag zou willen doen? Let’s make a deal: deze week maak jij een begin!


Nog even een sidenote: vraag jezelf echt af waarom je uitstelt? Is het omdat je gewoon geen zin hebt en de noodzaak niet hoog genoeg is, of gaat het veel verder en dieper dan dat, bijvoorbeeld omdat je bang bent om te falen, omdat je je niet waard genoeg voelt of perfectionistisch bent. Stel jezelf die vraag en kijk wat er als eerste intuïtief omhoog komt.


Natuurlijk wens ik je weer een hele mooie week. Voordat je gaat, heb ik nog 2 dingen voor je:


Volgende maandag start de online workshop THE NEXT LEVEL: doorbreken naar het volgend niveau in je leven. Je kan je gratis aanmelden via https://sheinspires.kartra.com/page/thenextlevel


En 2: als je helemaal vastloopt in jezelf en je er niet meer uitkomt in je eentje, vergeet dan niet je gratis Groei Sessie te boeken via sheinspires.as.me/groeisessie


Ik zie je weer volgende week bij een nieuwe #mondaymotivation!


Liefs,

She Inspires

Comments


bottom of page