top of page

3 Krachtige Manieren Om Je Angsten Te Overwinnen

Ken je dat gevoel wanneer je heel graag iets wil en je voelt dat je het moet doen, maar dan raak je verlamd door angst en doe je het toch niet. Alleen al het denken eraanmaakt je bloednerveus.


Ik heb dat gevoel zo vaak gehad. Zodra je een stap zet in het onbekende, gaan alle alarmbellen direct af. Je voelt dan zoveel weerstand in je lichaam dat je direct terug wil naar je veilige comfort zone.


En voor je het weet, ga je jezelf saboteren. Je gaat afleiding zoeken en uitstellen. Je komt met allerlei excuses waarom je het niet zou moeten doen. Ineens heb je ook last van perfectionisme of chronische vermoeidheid. Of je gaat het vermijden en jezelf voor de gek houden met vragen zoals ‘hmm wil ik het eigenlijk wel echt?’, ‘ik weet het allemaal niet, ik vind het zo moeilijk’ etc.


Dit zijn allemaal manieren waarop ANGST zich laat zien. Geloof me, ik ken ze allemaal. Iedere keer dat je iets nieuws wil doen of ervaren, doet ANGST er alles aan om je tegen te houden. ANGST creëert innerlijke weerstand in je lichaam waardoor je dezelfde, oude patronen blijft herhalen.


Maar je dromen en verlangens wachten op je. Je weet dat je ervoor moet gaan. Daarom geef ik je 3 krachtige manieren om je angsten aan te gaan.


STA JEZELF TOE OM ENKELE MINUTEN MET JE ANGST TE ZITTEN


1. Sta jezelf toe om 2 tot 3 minuten met je angst te zitten. Angst is maar een gevoel. Ga met je angst zitten, en terwijl je de angst voelt, adem je bewust in en uit en zeg je tegen jezelf ‘het is oké’. Zodra je enkele minuten neemt om je angst te doorvoelen en te erkennen, zul je merken dat het ook weer overgaat en wordt het de volgende keer veel makkelijker wanneer je angsten weer omhoog komen. Je wordt dus steeds comfortabeler met angst.Meld Je Nu Gratis Aan Voor De 4-Daagse Challenge Design The Life You Love

Net zoals de meeste mensen was ik doodsbang om voor groepen te staan en te spreken. Ook al lijkt het niet zo, maar ik ben echt een introvert. Ik wilde heel graag m’n angst overwinnen, dus ik gaf me op voor Toastmasters, een club waar je leert om in het openbaar te spreken. Toen het

mijn beurt was om een speech te geven en ik onderweg zat in de tram, besloot ik m'n grootste angst bewust te voelen. M'n hart begon keihard te bonken, m'n buik draaide rond. Ik begon te te kokhalzen. Allerlei doemscenario's gingen door m'n hoofd: ' wat als ik een black-out krijg', 'wat als dit en dat'. Het voelde heel heftig, omdat ik voor het eerst bewust m'n angst doorvoelde. Maar terwijl ik dat deed, had ik eigenlijk het ergste gehad. Je brein weet niet wat het verschil is tussen 'echt' en 'verbeelding'. M'n speech ging perfect!


ERKEN EN WAARDEER JE MOED


2. In plaats van dat je boos wordt op jezelf en jezelf ziet als mislukking omdat je angst voelt en niet doet wat je graag zou willen, wees lief voor jezelf en waardeer je pogingen en inzet. Iedere keer dat je je niet laat tegenhouden door angst, ook al zijn het super kleine dingen (!), erken het en beloon jezelf. Zo maak je jezelf sterker en wordt het steeds makkelijker om je niet tegen te laten houden.


LEER JE ANGSTEN & VERMIJDINGSMECHANISME GOED KENNEN


3. Leer je angsten en vermijdingsmechanisme goed kennen. Stel jezelf de volgende vragen: In plaats van te doen wat je wil doen, wat heb je in plaats daarvan gedaan? Hoe vermijd je datgene wat je wil doen? Welke denkpatronen heb je? Door jezelf dit soort vragen te stellen kun je de manier waarop angst zich laat zien bij jou herkennen en aangaan. Vervolgens kun je een bewuste keuze maken om het toch te doen.


Nu wil ik van jou horen: wat zijn jouw verlangens en wat zijn je grootste angsten? En welke kleine stap kan je vandaag zetten om je angst te overwinnen? Ik ben heel benieuwd. Reageer hieronder in de reacties.


Dank je wel voor het lezen, reageren en delen :)


Remember: het leven is echt te kort om niet te doen wat je graag wil. Ga VOLUIT LEVEN!


Veel Liefs,


She Inspires


Comments


bottom of page