top of page

Hoe Kies Je Voor Jezelf In Een Omgeving Die Jou Niet Steunt?

Misschien herken je het gevoel dat je geleefd wordt. Je laat je leiden door de verwachtingen van je familie, omgeving en de maatschappij. Voor jezelf kiezen is niet altijd makkelijk. Het liefste zou je je eigen keuzes willen maken en je hart volgen. Maar ja, hoe doe je dat? Hoe kies je voor jezelf als je familie en omgeving er niet achter staan? Hier deel ik een aantal inzichten met je vanuit m'n eigen proces.


Afscheid nemen?

Voor jezelf kiezen voelt vaak op onbewust niveau alsof je afscheid moet nemen van de mensen waar je van houdt. En dan wil je natuurlijk niet. Dat is wat ervoor zorgt dat je niet volledig voor jezelf kiest. We creëren vaak bepaalde verwachtingen in ons hoofd en denken dat we daaraan moeten voldoen van anderen. Maar eigenlijk duwen wij onszelf in een bepaalde rol. Toen ik bepaalde keuzes doorzette, waren de gevolgen niet zoals ik had verwacht. Natuurlijk kreeg ik allerlei opmerkingen zoals ‘je bent raar’, ‘je bent echt gek’ en ‘je gaat van het pad afdwalen’, maar daar bleef het bij. Voor mezelf kiezen betekende vooral dat ik moest dealen met mijn eigen gevoelens van angst, buiten de boot vallen, niet geaccepteerd worden, maar ook eigen keuzes maken en dan denken ‘stel je voor het gaat mis, dan hadden ze gelijk’. Je leert dus op je eigen benen te staan en de verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die je maakt met risico dat je 'faalt'. Dat is heel eng allemaal. Maar het kan ook zijn dat je te maken krijgt met emotionele chantage van familieleden, bijvoorbeeld: 'als m'n moeder ziek wordt, dan is het jouw schuld'. Ineens moet je dealen met allerlei schuldgevoelens en dan moet je de balans opmaken.


Ik geloof echt dat we diep van binnen goed weten wat we moeten doen. We weten dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven. We weten diep van binnen dat het niet oké is om ons eigen geluk op te offeren voor anderen. En we weten dat als je dat wel doet, je uiteindelijk met veel spijt en wrok je graf in gaat. In the end, iedereen is met zichzelf bezig en niet met jou. Laat je hart je leiden.


Tip: Ga eens experimenteren. Wat betekent voor jezelf kiezen in de praktijk voor jou? Wat gebeurt er in de praktijk als je echt doorzet? Kom je dan vooral je eigen verwachtingen en gevoelens tegen of heeft het echt gevolgen voor je? Het kan zijn dat voor jezelf kiezen veel angst oproept, maar dat de realiteit anders is. Ga het onderzoeken.


Onbegrip

Wat voor mij vooral pijnlijk en moeilijk was, was dat ik heeeeel graag mijn moeder mee wilde nemen in mijn proces. Dat ze me begreep, dat ze blij voor me was en dat ze mee kon genieten van mijn groei zeg maar. Ik wilde haar trots en gelukkig zien. Maar het punt is dat ik iedere keer teleurgesteld raakte en dat deed echt pijn. Op een gegeven moment kon ik niet anders dan accepteren dat mijn moeder m'n drang en brandende verlangen naar meer en het anders willen écht niet begreep. Ik legde me erbij neer en ik leerde om het puur voor mezelf te doen en dat dat genoeg is. Nu jaren later, ziet ze hoe gelukkig en vrij ik ben en ik voel dat ze trots op me is ondanks dat ze me vaak nog steeds niet begrijpt.


Tip: Neem de belangrijkste mensen mee in je proces door eerlijk te zijn over waar je mee bezig bent. Dat zorgt ervoor dat de weerstand op een gegeven moment minder wordt. Het kan zijn dat ze je echt niet begrijpen. Voel de teleurstelling en accepteer daarna het gemis van steun. Doe het voor je eigen geluk.


Het Begin Is Moeilijk

Toen ik het pad van persoonlijke ontwikkeling op ging, voelde ik me heel erg eenzaam. Ik dacht heel vaak ben ik gek ofzo, het lijkt wel alsof ik de enige ben die echt vooruit wil en veel meer uit het leven wil halen. Vooral dus in m’n eigen familie voelde ik me een buitenbeentje. Maar ik wilde geen genoegen nemen met hoe m’n leven was. Ik wilde reizen, plezier, een succesvolle carrière, ik wilde veel meer dan alleen huisje-boompje-beestje. Ik merkte dat andere mensen, inclusief mijn vriendinnen, die drang niet echt hadden. Op een gegeven moment werd het contact minder, omdat we voor mijn gevoel uit elkaar groeiden. En dat zorgde ervoor dat ik steeds meer alleen was….


Alleen Zijn Is Oké

Deze periode heeft me enorm veel gebracht. Ik leerde namelijk om oké te zijn met mezelf en het alleen zijn. Ik leerde om niet meer (emotioneel) afhankelijk te zijn van andere mensen. Ik genoot steeds meer van m’n eigen gezelschap. Ik leerde mezelf beter kennen en begon voelde me beter over mezelf, los van wat er in mijn buitenwereld gebeurde. Het geluk vond ik steeds meer in mezelf. Doordat ik zo groeide en trots was op mezelf kreeg ik de motivatie om door te gaan. Ook al was ik dus eigenlijk helemaal alleen. Er komt een moment dat je écht de vruchten plukken van persoonlijke ontwikkeling. Je gaat jezelf steeds meer gunnen en datgene doen wat nodig is. Ik gunde mezelf meer mensen die beter bij mij passen. Ik was bereid om daarvoor uit m'n comfort zone te gaan.


Tip: Ga iedere dag alleen met jezelf zitten en leer daar oké mee te zijn. Zo creëer je innerlijke rust en geluk. Het maakt niet uit wat er in je buitenwereld gebeurt, je bent oké.


Nieuwe Omgeving

Ik ging vaker naar events toe en op die manier kwam ik nieuwe mensen tegen die dezelfde ambities hadden. Die stap kan jij nu ook zetten. Kom naar de Circle 'SUCCES PLAN 2020' waarin je met gelijkgestemde vrouwen aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling. Misschien zul je in het begin het pad alleen bewandelen, maar vertrouw erop dat er nieuwe mensen op je pad zullen verschijnen. Zo krijg je steeds meer de motivatie en drive om nog meer voor jezelf te kiezen.


Tip: Zet de intentie om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Sluit je ogen, plaats je hand op je hart en spreek uit: ‘ik zet de intentie om nieuwe mensen te ontmoeten die goed bij mij passen en mij helpen groeien’. Of klik hier om direct actie te ondernemen.


Niks zal jou meer voldoening geven dan je eigen pad bewandelen. Wanneer je leert om je eigen keuzes te maken en steeds meer te vertrouwen op je hart, zul je je gelukkig en trots voelen. De stappen die je zet en de groei die je doormaakt, zullen je motiveren en blij maken.

Het maakt niet uit waar je keuzes naar toe leiden, je hebt in ieder geval je eigen stem gevolgd. Voor jezelf gekozen in plaats van wat verwacht wordt of wat moet. Dat alleen al brengt je dichter bij jezelf. En dat is veel beter dan je hele leven lang in de schaduw van andere mensen te leven. Jij bent hier om je eigen leven te leiden. Dus waarom wil je geleefd worden?


Choose You.


Hoe zit het bij jou? Voel jij je gesteund door je omgeving in je keuzes? Laat je je nog teveel tegenhouden door wat mensen gaan zeggen of denken?


Liefs,She Inspires


P.P.S. Dit soort waardevolle tips rechtstreeks in je mailbox? Schrijf je dan hiernaast!


Comments


bottom of page