top of page

Leid Jij Je Eigen Leven? De 5 Grootste Obstakels.


Jezelf zijn. Je eigen leven leiden. Ik kijk al een half uur lang naar deze woorden, terwijl er allerlei gedachtes door m'n hoofd heen gaan. Het lijkt zo simpel en vanzelfsprekend, maar het is alles behalve dat.

Ik moet denken aan de Australische verpleegster Bronnie Ware die jarenlang ouderen heeft begeleid tijdens de laatste fase van hun leven. Één voor één heeft zij ze gevraagd waar ze het meeste spijt van hadden en hoe ze het nu anders zouden aanpakken. Weet je wat er op nummer 1 stond?

'Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leven. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten.’

Kan je het je voorstellen? Dat jij straks op je sterfbed ligt en terugdenkt aan je leven...Zul je tevreden zijn met het leven dat je hebt geleid? Deze vraag heb ik mezelf al heel vaak gesteld.

Jij en ik, wij hebben NU de kans om het anders te doen.

Wat houdt jou tegen om je eigen leven te leiden? Ik wil graag mijn 5 grootste obstakels met je delen die mij hebben tegengehouden om mezelf te kunnen zijn en m'n eigen leven te kunnen leiden...

1. ONZEKERHEDEN, ANGSTEN EN TWIJFELS.

Het is doodeng om uit je comfortzone te gaan, om op jezelf en je eigen keuzes te vertrouwen. Helemaal als je net zoals mij beschermd bent opgevoed en altijd in je veilige bubbel hebt geleefd. Wat als je het niet kan? Wat als je het mis hebt? Wat als je faalt? Pff, ik heb hier echt wakker van gelegen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om op jezelf te leren vertrouwen en je eigen kracht te ontdekken. Diep van binnen weet je dat het er zit, het hoeft er alleen uit te komen.

2. DE MENING VAN ANDEREN IS BELANGRIJKER DAN DIE VAN JOU.

Juist wanneer je met zoveel onzekerheden en twijfels zit, ben je afhankelijk van de mening

van anderen. Iedere keer dat je een besluit wilt

nemen, raadpleeg je anderen en ben je (on)bewust op zoek naar goedkeuring: wat moet ik doen? zal ik het wel of niet doen? Alsof zij het allemaal beter weten dan jou. En voor je het weet luister je naar al die andere meningen en vergeet je wat je intuïtie diep van binnen zegt. Eigenlijk is dat ook veel makkelijker hé? Op die manier hoef je nooit 100% de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes. Je kan dan altijd zeggen dat het niet aan jou heeft gelegen. Dat is minder pijnlijk dan het risico te nemen dat je fout zit, gezien je faalangst.

3. TOESTEMMING EN GOEDKEURING VAN JE MOEDER EN/OF VADER (of andere familieleden).

We houden zoveel van onze ouders dat we ze gelukkig willen maken en niet willen teleurstellen. Ik moet je eerlijk toegeven dat dit punt mij nog steeds af en toe kan raken. Enerzijds omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn om voor jezelf te kiezen. Anderzijds omdat ik ook begrijp dat je het liefste je moeder mee wil nemen in je reis en in je keuzes. Je zou zo graag willen dat ze je begrijpt. Misschien heb jij dat ook, maar ik heb het gevoel dat mijn moeder me nog steeds ziet als een klein meisje, terwijl ik nu toch echt een volwassen vrouw ben. Ik sta op m'n eigen benen en ik heb m'n eigen leven. Ik merk dat m'n moeder langzamerhand begint te wennen aan dit idee haha. Hoe zit dat bij jou?

Wat nou als het bij jou ook niet langer relevant is wat je vader en je moeder van je wil? Welke keuzes zou je dan maken? Hoe ziet jouw leven er dan uit?

4. JE WEET NIET WAT JE WILT.

Het kan zijn dat je op een punt in je leven bent beland dat het écht begint te wringen van binnen. Je gaat maar door en leeft steeds meer op automatisch piloot. Is dit het? Gaat jouw leven de komende 20 jaar er zo uitzien? Ook al weet je dat het niet langer zo kan en besef je dat je het anders wilt doen, je hebt geen idee waar en hoe je moet beginnen. Wie ben je eigenlijk echt? Wat wil je echt? Wat maakt jou nou gelukkig? Essentiële vragen die jouw wereld op z'n kop kunnen zetten. Durf je het aan? Ik geloof dat we allemaal op zoek zijn naar voldoening en een betekenisvol leven. We willen allemaal groeien en verder komen in het leven. De vraag is alleen ben je bereid om de prijs te betalen?

5. JE LEEFT ONBEWUST HET LEVEN VAN IEMAND ANDERS.

Oké, deze gaat heel diep. Vorige week heb ik een intensieve 4 uur durende sessie gehad bij m'n eigen coach en daarnaast een familieopstelling waarin alles van de afgelopen jaren samen leek te komen. Ik realiseerde me toen pas ten diepste hoe zwaar ik mij had geïdentificeerd met mijn moeder. Onbewust ben ik in haar voetsporen getreden. Uit liefde voor haar, probeerde ik haar zorgen over te nemen (op innerlijk niveau). Nogmaals, dit gaat zo diep en onbewust, het is moeilijk te verwoorden. Het voelde letterlijk alsof ik de jas van m'n moeder heb uitgedaan en m'n eigen jas heb aangedaan. Met andere woorden: nu pas kan ik volledig mezelf zijn. Wiens leven leef jij?

Ik heb je mijn 5 grootste obstakels verteld die ik heb moeten overwinnen om mezelf te kunnen zijn en m'n eigen leven te kunnen leiden. Nu is het jouw beurt :) Wat houdt jou tegen om jezelf te zijn en je eigen leven te leiden? Welke obstakels heb jij te overwinnen? Ik ben oprecht benieuwd. Stuur me een privébericht via Social Media (ook als je andere vragen hebt) of laat een reactie achter hieronder :)

Weet je, je leven staat op je te wachten. En ook al heb je nog geen idee wat je moet doen, je hoeft alleen de eerste stap te zetten:


Maak de keuze dat jij straks zonder spijt het leven verlaat. Heb de moed.

Much Love, Naoual

Comments


bottom of page