top of page

Leren Voelen: Omgaan Met Je Negatieve Emoties

Monday Motivation #2!

Een Monday Motivation video voor jou! Iedere maandag inspireer ik jou door middel van een boodschap om meer uit jezelf en je leven te halen. Bekijk de video hieronder of lees de blog!Deze week wil ik je inspireren om meer te connecten met je emoties en gevoelens. Ik wil je uitdagen om deze week meer stil te staan bij wat je voelt, te vertrouwen op wat je voelt, al je emoties toe te laten en jezelf af te vragen: wat willen deze emoties mij vertellen? Voor de mensen die mij kennen, die weten dat ik dit het allerbelangrijkste vind!


Veel vrouwen realiseren zich niet hoe waardevol onze emoties zijn. Ze bepalen niet alleen de kwaliteit van je leven, maar ze laten je ook zien of je de juiste richting opgaat in je leven.

Dus het is ongelooflijk belangrijk om je emoties te erkennen en ruimte te geven aan al je emoties. Helemaal als het gaat om je ‘negatieve’ emoties. Het zorgt er niet alleen voor dat je je leven op een diep niveau kunt veranderen, maar je zult ook verbinding maken met wie je werkelijk bent. Als jij zo een vrouw bent die vaak roept 'ik wil gewoon mezelf zijn' dan gaat dit absoluut het verschil voor je maken!


Denken Dat Je Voelt

Wat betekent het om te voelen? Een gekke vraag misschien, maar je zou versteld staan hoeveel mensen vanuit hun hoofd leven en DENKEN dat ze voelen. Ze zeggen dan zoiets als 'ik denk dat ik me zo en zo voel'. Dat komt dus uit je hoofd!

Echt voelen betekent dat je een verbinding met je lichaam maakt en de fysieke sensaties in je lichaam ervaart. Dus je gaat heel bewust in je lichaam ervaren welke sensaties je voelt. Sommige sensaties zijn totaal niet comfortabel en fijn om te voelen en dus geven we deze emoties de betekenis ‘negatieve emoties’. Een voorbeeld is angst: als je angst voelt, kan het zijn dat je benen gaan trillen of je hart gaat heel hard kloppen. Dat zijn dus lichamelijke sensaties. Sommige sensaties voelen heerlijk in ons lichaam en vinden we fijn om te voelen. Deze sensaties noemen we ‘positieve’ emoties. Het is heel belangrijk om te weten dat er eigenlijk geen onderscheid is tussen positieve en negatieve emoties. Het zijn allemaal gewoon emoties, sensaties in je lichaam waarvan je sommige sensaties als prettig ervaart, omdat ze fijn voelen in je lichaam en sommige sensaties als niet prettig ervaart in je lichaam en deze wil je liever niet voelen. Ze hebben allemaal even waardevol. Door te weten wat pijn is, weet je ook wat vreugde is. Dus als er iets is wat je uit deze blog of video mee mag nemen, dan is dit het wel: er is geen onderscheid tussen positieve en negatieve emoties. Waarom is dit zo belangrijk....


Bang Om Te Voelen

Heel veel vrouwen zijn doodsbang om hun negatieve emoties en gevoelens toe te laten en te voelen omdat ze bang zijn dat ze het niet aankunnen. Ze denken dat het zo overweldigend zal zijn dat ze doodgaan. En dat begrijp ik helemaal, want écht voelen is in het begin eng. Sommige vrouwen zijn bang dat ze blijven hangen in negatieve emoties of dat ze depressief worden en daardoor laten ze deze emoties niet toe. En anderen zijn weer bang dat als ze zich slecht voelen dat er iets mis met ze is. Daarom onderdrukken ze al hun emoties en gevoelens. Het komt er allemaal op hetzelfde neer: ze vluchten voor zichzelf door druk bezig te zijn of afleiding te zoeken in eten of shoppen. Dat is zo jammer, want op een gegeven raak je verdoofd en bloedt je dood van binnen. Misschien herken je het ook wel dat niks je meer iets doet. Weinig interesseert je nog. Ik zie het als mijn taak en missie om vrouwen weer te leren hun emoties en gevoelens toe te laten. Het zijn namelijk leraren. Je emoties zijn prachtig en negatieve gevoelens zijn daar voor een reden…


Positieve Relatie Met Negatieve Emoties

Je negatieve emoties laten je ongelooflijk veel zien. Bijvoorbeeld dat je bepaalde valse overtuigingen hebt die jou niet meer dienen of dat je een bepaald oordeel hebt over jezelf waar je anders naar mag kijken, omdat het niet in lijn is met je verlangens. Ze kunnen je ook laten zien dat je iets uit het verleden moet helen. Al met al, negatieve emoties vragen dus om bewustwording en heling. Dat betekent dat er helemaal niks mis met je is. Je bent niet jouw emoties. Maar jouw emoties brengen wel lessen en je kan de lessen alleen leren als je ze voelt. Negatieve gevoelens zitten bij mij vooral in m’n bovenbuik. Voor mij voelen de fysieke sensaties als: een leeg gat in m’n hart, bepaalde sadness die ik niet kan plaatsen, of een gevoel dat er iets ontbreekt. Ga eens je eigen negatieve emoties onderzoeken. Vraag jezelf af:


1. Welke negatieve emotie voel ik het meest?

2. Waar in mijn lichaam voel ik dat?

3. Wat wil deze emotie mij vertellen? Welke boodschap heeft deze emotie voor mij?


Het volledig toelaten en voelen van je negatieve emoties die je hele leven al aan het vermijden bent en de nodige les eruit halen. Daar gaat het om! Dat zorgt voor echte verandering en vrijheid. Dus sta jezelf meer toe om te voelen en geef ruimte aan al je emoties.


Leren Voelen

Als je nog nooit bewust hebt gevoelt omdat je altijd afleiding zoekt op het moment dat je begint te voelen, dan kan het lastig zijn om toegang te krijgen tot je emoties. Velen roepen dan bijvoorbeeld: Ik weet niet wat ik voel of ik voel niks! En ze raken dan gefrustreerd omdat het niet lukt. Maar in dat moment voel je dus frustratie! Dus dan stel je jezelf de vraag: waar in mijn lichaam voel ik de frustratie? Alleen maar omdat je niet de emoties voelt die je denkt te zou moeten voelen, betekent niet dat je niet voelt. Het gaat er om dat je je aandacht in je hele lichaam plaats en gewoon opmerkt wat er gebeurt in dit huidig moment.


Challenge!

Ik wil je uitdagen om deze week meer met je emoties en gevoelens te connecten. Neem deze week een aantal keer 5 minuten de tijd voor jezelf om in Stilte te zitten en gewoon eens te kijken en ervaren wat er gebeurt in je lichaam wanneer je bewust voelt. Laat me weten wat erbij jou omhoog komt. Zodra je weer afleiding wil zoeken, blijf dan toch zitten en ga erdoor heen!


Wil je dit samen met mij doen? Doe dan mee met de 5-daagse challenge My New Beginning die op maandag 30 september begint. Deze challenge is vrouwen die vastlopen in hun leven en zich verdwaald of verloren voelen. In 5 dagen tijd help ik jou om de volgende stap in je leven te zetten! Meld je aan door je voornaam en e-mailadres achter te laten!

Ik zou het heel leuk vinden als je je inzichten met me deelt hieronder in de reacties of via een privébericht/mail, en ik zou het helemaal geweldig vinden als je deze #MondayMotivation deelt met je vriendinnen!

Een hele mooie week weer en ga voelen!

Liefs, She Inspires

P.S. Wil je de #MondayMotivation iedere maandag rechtstreeks in je mailbox? Laat dan hiernaast je e-mailadres achter!

Comments


bottom of page