top of page

#MondayMotivation: Hoe Motiveer Je Jezelf Om Dingen Te Doen?

Hello Darling!


Het is weer maandag! Hoe snel gaat de week voorbij :) Een nieuwe maandag betekent natuurlijk weer een nieuwe #MondayMotivation! Op iedere maandag inspireer ik jou met een boodschap om het beste uit jezelf en je leven te halen.


Heb jij zeer regelmatig het gevoel dat je moe bent en nergens zin in hebt? Het liefst lig je de hele dag in bed en doe je geen f***. Terwijl je eigenlijk diep van binnen heel ambitieus bent en nog zoveel meer uit jezelf wil halen. Als jij jezelf hierin herkent, dan is deze #MondayMotivation voor jou! Hoe krijg je nou jezelf zo ver om de dingen te doen die je graag wil doen? Juist wanneer je zo vaak worstelt met het gevoel van nergens zin in hebben. Ben je gewoon lui? Of gaat het veel dieper dan dat...


Dit is een van de grootste uitdagingen in mijn leven geweest die ik nu pas volledig heb doorleefd. Daarom deel ik hier graag mijn perspectief met je. Ik heb altijd het verlangen gehad om meer uit mezelf te halen. Ik wilde zoveel meer dan alleen werken - naar huis - eten - slapen. Maar ondanks dat ik diep van binnen van alles nog wat wilde doen, was de realiteit dat ik vaak (moe) in bed lag met een lusteloos gevoel. Ik had geen enkele motivatie om alles daadwerkelijk te gaan doen. Of het nou ging om sporten, een nieuwe baan zoeken, een hobby zoeken, noem maar op, het bleef altijd alleen maar in m'n hoofd.


Ik heb veel verschillende periodes meegemaakt waarin ik deze strijd in mezelf van - ambitieus zijn, tegelijkertijd geen motivatie hebben - tegenkwam. Een voorbeeld is dat ik een tijdje geen baan had en in de ww zat. Ik kan me nog zo goed herinneren hoe ik iedere dag met mezelf vocht om te gaan solliciteren. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Je staat op en gaat solliciteren. En toch kon ik mezelf er niet toe zetten om te solliciteren. Ik stond vaak heel laat op, pas na 12:00 uur. En ook al wist ik dat ik moest solliciteren, ging ik de hele dag lekker niksen. Als ik er nu weer aan terug denk, ik voelde me echt ontzettend slecht over mezelf. Een gevoel van nutteloosheid, geen doel hebben, etc. Maar dit was niet een kwestie van ‘gewoon doen’. Ik stelde mezelf vaak de vraag of ik niet gewoon lui was, maar het probleem zat veel en veel dieper.


GEWOON DOEN. NIET DUS.

Misschien herken je dit ook allemaal. Je zou dus denken dat het niet zo moeilijk is. Je wil iets, dus dan doe je het toch gewoon. En dat zeg je dan ook dag en nacht tegen jezelf: Ik moet het gewoon doen. Ik moet gewoon doen. En toch doe je het iedere keer weer niet. Omdat je weer tegen het gevoel aanloopt dat je moe bent en helemaal nergens zin in hebt. Het liefste wil je gewoon uitrusten, niks aan je hoofd hebben. Je kunt jezelf er niet toe zetten om op te staan en het gewoon te gaan doen. Er gaat een dag voorbij, nog een, nog een, en daarna nog een. Na een paar dagen of misschien zelfs wel weken, begint het toch wel allemaal heel erg te knagen aan je. Het feit dat je leven aan je voorbij gaat en je eigenlijk nog zoveel dingen wil doen, maar dat je toch iedere keer jezelf er niet toe kan zetten om daadwerkelijk actie te ondernemen. Dan wordt je weer boos op jezelf en verwijt je jezelf dat je niks doet en voor je het weet zit je weer vast in die neerwaartse spiraal. En soms ga je uit die frustratie en boosheid jezelf pushen om toch iets te doen en dat lukt dan, maar na een korte tijd val je weer terug en begin je bij 0. Hoe heerlijk zou het zijn om gewoon blijvende motivatie te hebben die van binnenuit komt zonder dat je jezelf iedere keer moet pushen?

Net zoals die enkele momenten dat je je ineens wel gewoon lekker voelt en zin hebt of de drive voelt om dingen te gaan doen, maar helaas zijn dat nu eerder uitzonderingen dan dat het elke dag zo is.


Misschien roep jij al heel lang dat je wil afvallen, sporten, een leuke baan wil hebben, reizen, je droom wil waarmaken of gewoon wil genieten. En misschien stel je jezelf ook continu de vraag: waarom lukt het me gewoon niet om het te doen? En waarom kan ik niet net zoals andere vrouwen gewoon vol energie en enthousiasme dingen ondernemen? Ook ik heb mezelf deze vragen 100 000 x gesteld.


DE KERN VAN JE HERHALENDE PATROON: EEN GEVOEL VAN WAARDELOOSHEID

Zoals ik al benoemde, heb ik veel verschillende periodes meegemaakt waarin ik op verschillende manieren geconfronteerd werd met het patroon van mezelf niet tot actie kunnen toezetten. Later leerde ik dat de kern van dit patroon een diep gevoel van waardeloosheid was. Ik kon het niet opbrengen om toch iets te doen, want ja ‘ik ben toch waardeloos’. Waarom überhaupt moeite doen, als het toch niet lukt? Dat was mijn identiteit. Ik had continu een slecht gevoel over mezelf, een gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik ben minder dan anderen’. En ik dacht dat dat zou veranderen als ik allerlei dingen zou ondernemen. Maar omdat ik daar niet de energie en intrinsieke motivatie voor had, kon ik mezelf er niet toe zetten om die dingen te ondernemen, waardoor ik me nog slechter ging voelen en dat mijn patroon weer versterkte en bevestigde ‘zie je wel, het lukt me gewoon niet’. Het was een vicieuze cirkel die ik moeilijk kon doorbreken.


VIND JIJ JEZELF DE MOEITE WAARD?

Waarschijnlijk ben je nu heel erg geneigd om jezelf te pushen om dingen te gaan doen in de hoop dat er dingen veranderen waardoor jij je eindelijk beter gaat voelen over jezelf. Je kunt jezelf voor een tijdje pushen, maar daarna val je helaas terug in dat ‘waardeloze/mindere gevoel’. Het heeft daarom ook geen zin om jezelf verder te pushen en boos te worden op jezelf of jezelf van alles en nog wat te verwijten. Het werkt simpelweg gewoon niet. Ga in plaats daarvan naar de kern.


Vind jij jezelf de moeite waard om goed voor je lijf te zorgen?

Vind jij jezelf de moeite waard om ondanks angst toch door te zetten?

Vind jij jezelf de moeite waard om lekker veel geld te verdienen?

Vind jij jezelf de moeite waard om …[VUL IN]...


Het kan dus zijn dat jij niet eens de moeite neemt om dingen te ondernemen omdat je diep van binnen het gevoel hebt dat je het niet waard bent. Misschien denk je op onbewust niveau: Waarom moeite doen als het toch niet lukt? Waarom moeite doen als het toch niet voor mij is bestemd?


Weet dus dat dit maar een patroon is en dat je eruit kunt komen. Waar je onbewust naar op zoek bent is je goed voelen over jezelf.


JE GOED VOELEN OVER JEZELF

Je denkt dat dat pas gebeurt als je bepaalde dingen gaat doen of als je bepaalde dingen bereikt. Maar een van de meest waardevolle lessen die ik hierbij heb geleerd is om je eerst goed te voelen over jezelf, hoe je omstandigheden ook zijn. En pas als je je goed kunt voelen over jezelf zoals je nu bent, dan kun je vanuit die acceptatie en zelfliefde betere keuzes maken voor jezelf. Simpelweg omdat je het jezelf gunt en omdat je om jezelf geeft. Om die reden wil je da beter voor jezelf zorgen en de dingen doen die je graag wil doen. Dat is motivatie van binnenuit.


Zie je dat het net andersom werkt?


INVESTEREN IN DE RELATIE MET JEZELF

Als je dus op zoek bent naar blijvende motivatie van binnenuit zonder dat je iedere keer die strijd met jezelf moet voeren, dan is het noodzakelijk om te investeren in de relatie met jezelf. Door te investeren in de relatie met jezelf (oftewel zelfliefde) leer je je goed te voelen over jezelf. Je leert jezelf en je leven te accepteren zoals het nu is. Je leert dat oké en goed genoeg te vinden. En als je dat kunt dan zul je uit liefde voor jezelf veel betere keuzes maken voor jezelf. Je motivatie komt dan dus van binnen. Je weet dat je het voor jezelf doet en je weet ook waarom: simpelweg omdat je het verdient. Omdat je om jezelf geeft en jezelf belangrijk vindt. Je wil dan graag het beste voor jezelf. En je bent niet meer bang om te doen wat daarvoor nodig is.


Investeren in de relatie met jezelf kan op verschillende manieren. Je kan jezelf aandacht en tijd geven door te gaan mediteren. Je kan interesse in jezelf tonen door jezelf goede vragen te stellen, zoals: hoe voel je je? wat heb je nodig? wat is belangrijk voor jou? Op deze manier leer je jezelf steeds beter kennen en ga je jezelf de moeite waard vinden. Je wordt als het ware verliefd op de persoon die je nu bent. En natuurlijk kun je ook investeren in de relatie met jezelf door je te laten begeleiden bij dit proces en een een coach te nemen :) In dat geval wil ik je graag uitnodigen om een Gratis Groei Sessie te boeken met mij via sheinspires.as.me/groeisessie.


Hoe zit het bij jou? Wil jij ook veel meer uit jezelf halen en allerlei dingen doen, maar worstel je vaak met het gevoel van nergens zin in hebben? Let me know. Stuur me een bericht of laat een reactie hieronder achter.


Ik wens je weer een hele mooie week!


Veel liefs,She Inspires


Comments


bottom of page