top of page

In 3 Stappen Duidelijke Grenzen Stellen

Hoe belangrijk vind jij jezelf? Weet je bijvoorbeeld heel duidelijk wat je grenzen zijn? Durf je makkelijk 'NEE' te zeggen zonder dat je je schuldig of ongemakkelijk voelt? Of sta jij 24/7 klaar voor anderen?

Wat het antwoord ook is, het bepalen en bewaken van je grenzen is een MUST! Grenzen zijn regels die anderen duidelijk maken wat WEL en NIET kan. Jij leert anderen hoe ze met je om moeten gaan! Daarom is het bepalen van je grenzen één van de belangrijkste dingen die je voor jezelf kunt doen!

Maar hoe stel je nou je grenzen?


Ik weet nog goed dat dit een van mijn vragen was in 2013! Dit was het jaar dat ik intens aan de slag ging met mezelf. Ik kwam deze notitie tegen (van 2013!) in mijn telefoon met een aantal vragen waar ik toen mee zat haha :) Inmiddels zijn we 6 jaar verder en heb ik ontzettend veel geleerd over m'n eigen grenzen. En guess what? Je hoeft echt geen BITCH te zijn om goed voor jezelf op te komen! Je kunt gewoon vanuit kracht en rust duidelijk maken wat je wel en niet wilt.


Ik wil 3 stappen met je delen zodat jij weet wat jouw grenzen zijn en hoe je die kunt bewaken:


1. DEFINIEER JE GRENZEN

Schrijf voor jezelf op wat jouw grenzen exact zijn. Maak het heel concreet en specifiek. Als je nog geen idee hebt wat jouw grenzen precies zijn, probeer dan onderstaande zinnen aan te vullen...

  • Anderen mogen niet...

  • Om mijn tijd en energie te beschermen is het belangrijk dat ik...

Wil je hier écht mee aan de slag gaan en voorbeelden zien, download dan HIER de werksheets die ik voor je heb gemaakt. Je hebt dan op 1 A4 jouw 5 belangrijkste grenzen. Helderheid is key!


Download HIER jouw werksheets.


2. HERKEN JOUW GRENS-MOMENT

Als je jouw grenzen helder hebt, dan kun je veel makkelijker herkennen wanneer jij of iemand anders over je grenzen heen gaat. Nogmaals: jij leert anderen hoe ze jou behandelen!


Stel dat jouw grens is: anderen mogen mij niet kleineren of ongegrond bekritiseren. En iemand scheldt jou uit of overweldigt je met negativiteit, dan weet je direct: deze persoon gaat over mijn grens heen.


Een ander voorbeeld is: je hebt behoefte aan tijd voor jezelf en je grens is dat je alleen 'JA' zegt wanneer het jou uitkomt. Wanneer anderen dan een beroep op jou doen en je zegt tegen iedereen 'JA', terwijl je nog geen tijd hebt gehad voor jezelf, dan weet je op dat moment: ik ga over mijn grens heen.


3. BEWAAK JE GRENS

Op zo een moment sta je voor een keuze: Laat je iemand over je grens heengaan? Of kies je ervoor om je grens te bewaken? Bijvoorbeeld door je grens duidelijk te communiceren naar een ander?


Natuurlijk is het laatste een betere keuze :) Je voelt je dan super goed over jezelf en je zelfvertrouwen gaat omhoog! Dat is veel beter dan dat je je achteraf k** voelt omdat je een ander boven jezelf hebt gesteld, toch?


Maar hey, geloof me: ik weet hoe moeilijk het kan zijn om toch voor jezelf te kiezen. Daarom is het handig om 'NEE' te leren zeggen! Misschien herken je het ook wel dat je soms gewoon direct 'NEE' wilt zeggen, maar in plaats daarvan zeg je zoiets als 'Ja, ik ga even kijken en dan laat ik het weten' of nog erger je zegt met tegenzin ja of je gaat allerlei andere dingen regelen voor diegene zodat je toch 'nee' kunt zeggen.


Niet 'nee' bedoelen en 'ja' zeggen, maar 'nee' bedoelen en 'nee' zeggen. Dat is een van de belangrijkste grenzen die je kunt hebben. Alleen 'JA' zeggen wanneer het jou uitkomt! Wil je oefenen met 'NEE' zeggen? Check onderstaande 10 manieren om vanuit rust en kracht 'NEE' te zeggen:


1. Ik zou je graag daarbij willen helpen, maar het komt me dan heel slecht uit. Een andere keer help ik je graag.

2. Nee, dat komt me niet uit.  3. Ik moet helaas ‘nee’ zeggen, ik heb dan andere verplichtingen/afspraken staan.  4. Voor nu zeg ik nee, maar ik laat het je weten als dat verandert.  5. Het lijkt me erg leuk en het is verleidelijk, maar ik ga verstandig zijn en toch ‘nee’ zeggen. Op dit moment is rust pakken belangrijker voor me.  6. Super lief dat je me vraagt, maar mijn agenda staat volgepland volgende week.  7. Leuk dat je me vraagt, maar ik zeg nee, ik heb die dag iets anders gepland. 8. Bedankt voor het vragen, maar ik sla over (mijn rust heeft op dit moment prioriteit).  9. Ik wil je graag helpen, maar ik vind dat niet zo leuk om te doen.  10. Onze vriendschap is belangrijk voor me, maar ik heb een belangrijke regel voor mezelf dat ik [geld en vriendinnen niet mix].


Welke geeft jou rust en kracht? Oefen de komende week met deze grens.


Vergeet dit niet: je bent belangrijk. Neem je grenzen serieus.


Op welk gebied vind jij het moeilijk om je grenzen te stellen? Laat het hieronder weten in een reactie :)


Much Love,

Naouel

Comments


bottom of page